Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
[...] osoby ważącej 53 kg oraz 1302 kcal dla osoby ważącej 100 kg. Teraz porównajmy skład batonika, który jest niby bardzo dobry i zdrowy bo zawiera: daktyle (74%), kakao (7%), olej roślinny rzepakowy, nibsy kakaowe (5,5%), amarant ekspandowany (5%), aromat naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, [...]
[...] on controlling hair loss in women: a randomized controlled trial. J Res Pharm Pract. 2017 Obiecujące rezultaty osiągano również w efekcie miejscowej terapii łysienia androgenowego z wykorzystaniem roztworów takich naturalny środków jak przykładowo: sok z cebuli, olejek rozmarynowy, kofeina, melatonina czy witamina D3. Sławomir Ambroziak
[...] kwasowości (kwas cytrynowy) pasta jabłkowa homogenizowana 0,9% substancja żelująca (pektyna) koncentraty roślinne (czarna porzeczka, marchew) substancja glazurująca (E 903) oleje roślinne (kokosowy, palmowy) aromaty. Wartość odżywcza: 100 g tych żelków dostarczy 332 kcal, w tym: 0,1 g tłuszczu 77,1 g węglowodanów (w tym 56 g cukrów) 5,9 g białka [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
[...] lupę 34 439 brytyjskich lekarzy płci męskiej, którzy odpowiedzieli na kwestionariusz wysłany pocztą w 1951 r. Spośród tej grupy 10 000 zmarło w ciągu pierwszych 20 lat, a kolejne 10 000 zmarło w ciągu następnych 20 lat. Palenie tytoniu u lekarzy mających 45-64 lata trzykrotnie zwiększało ryzyko śmierci, po przekroczeniu 65. roku życia ryzyko [...]
[...] grejpfrut, makrela, wieprzowina, marchewka, chleb żytni, kasza jęczmienna, bób, gęś, śledź, szpinak, kalafior. Do dobrych źródeł tłuszczów zaliczamy oliwę z oliwek, olej rzepakowy, lniany, tłuszcze pochodzące z ryb, orzechy włoskie, migdały, awokado, jajka. Oliwa z oliwek jest głównym tłuszczem i jednym z kamieni węgielnych diety [...]
[...] w sosie curry z komosą ryżową kotlety sojowe 50 g bulion warzywny 100 ml mleka kokosowego 50 ml curry – wg uznania cukinia 80 g papryka 100 g cebula 30 g orzechy ziemne 10 g olej rzepakowy 5 g komosa ryżowa 50 g Energia i makroskładniki 611.3 kcal Białka: 37 g Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 54 g Kolacja Ryż z potrawką z soczewicy z masłem orzechowym [...]
[...] składniki pokarmowe, jak kwas linolowy, ale również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – K2, D3 i A. Siła blokowania kronawirusa układała się tutaj w następującej kolejności: pierwsze miejsce – witamina K2, drugie miejsce – witamina A, trzecie miejsce – witamina D3. Przy czym witamina K2 okazała się molekułą o potencjalnie [...]
[...] Przyjmuje się, że często wynosi więcej niż 15:1… Część problemów zdrowotnych może wynikać właśnie z zachwiania poprawnych proporcji... Ryby u Omega 3 - istnieje ryzyko Kolejną ważną rzeczą, na którą chciałbym zwrócić również Waszą uwagę, jest to, że gdy staramy się dostarczać kwasów omega-3 z ryb (co postulowałem wyżej), ryzykujemy [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
[...] jedząc nawet zdrowo, nie zgubimy zbędnych kilogramów. Zawsze warto też pamiętać o innych aspektach, które mogą pomóc w kształtowaniu sylwetki i pracy nad zdrowiem. Regularna aktywność fizyczna, odpowiednie suplementy diety np. witamina D3 w okresie jesienno-zimowym, to kolejne kroki, jakie warto wprowadzić, jeśli zależy nam na trwałych zmianach.
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
[...] poprawić smak pieczywa, bardzo często jest on wysoko usadowiony na liście składników, co oznacza, że w danym produkcie jest do sporo. A to z dietą nie ma nic wspólnego. Kolejnym składnikiem jest mleko w proszku, dodawane również dla poprawy smaku, na ten dodatek powinny uważać osoby z nietolerancją laktozy. Znajdziemy też w pieczywie chrupkim [...]
[...] znacząco wpływać na gwałtowny wzrost glikemii. Aby spowolnić wzrost poziomu glukozy we krwi, zaleca się dodawanie do posiłków źródeł tłuszczów, takich jak orzechy, nasiona i oleje roślinne. Te składniki pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedocukrzenia poprzez opóźnienie uwalniania glukozy do krwi. W ten sposób można utrzymać stabilny poziom [...]